Kumaş Çeşitleri ve Özellikleri

06-09-2021 16:10
Kumaş Çeşitleri ve Özellikleri

Kumaş Çeşitleri ve Özellikleri

İp, ipek ve yün gibi malzemelerin işlenmesi ile elde edilen ürünlere kumaş denir. Bu malzemeler birbirlerine paralel ve dik bir şekilde işlenerek elde edilir. Kumaşlar farklı şekillerde dokunur. İnsanlık tarihinde büyük bir öneme sahip olan kumaş ilk önce keten dokuma ile üretilmeye başlanmıştır.

Daha sonraki yıllarda yün, pamuk ve ipek kumaşlarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Günümüzde yapılan birçok kazıda binlerce yıl öncesine ait kumaş parçalarına rastlanmıştır. Tekstil sektörünün ana hammaddesi olan kumaş kıyafetlerin dışında ev eşyası ve otomotiv gibi birçok sektörde de kullanılıyor.

Kumaş Çeşitleri

Kumaş üretildiği ürünün farklılığına göre çeşitleri mevcuttur.

Günümüzde etkin olarak kullanılan kumaş çeşitleri şunlardır:

  • Pamuk
  • Keten
  • İpek
  • Yün
  • Kaşmir
  • Angora
  • Lateks
  • Arkilik
  • Polyester

Bu kumaş çeşitlerinin hemen hemen hepsi örme veya dokuma şeklinde üretilir. Üretilme metotları on dokuzuncu yüz yılda geliştirilmiştir. Kumaşın üretildiği malzemeye göre de değeri değişiyor. Bazı hammaddelerin az bulunması ve diğerlerine göre daha dayanıklı olması değerini diğerlerine göre artırabilir. Ayrıca bazı tekstil ürünlerinin dokuma tarzları da farklıdır.

Pamuklu Kumaşının Özellikleri

Pamuklu kumaşın en önemli özelliği çok iyi bir şekilde boya tutmasıdır. Zaman içinde solma yapmaz ve ısı kontrolü çok iyidir. Yaz aylarında serin kış aylarında ise sıcak tutar. Onun için kışlık elbiselerde çok fazla tercih edilir. Üretilme aşamasında ön işlem görmesi halinde yıkamalarda çekme yapmaz. Güneş ışıklarına karşı dayanıklıdır. güneş yanığı ve solma gibi renk kaybı yaşanmaz. Üretimi de diğer kumaşlara göre daha rahattır.

Keten Kumaş Özellikleri

Tarihte bilinen ilk kumaş türü keten kumaştır. Bu kumaş türü ısıya karşı dayanıklılığı ile bilinir. Soğuğu içeri geçirmediği gibi sıcaklığı da dışarıya bırakmaz. Kışlık elbiseler için mükemmel bir kumaş çeşididir. Pantolon, gömlek ve montlarda kullanılır. Keten kumaş oldukça dayanıklıdır. Yırtılma ve güneş ışıklarına karşı çok dayanıklıdır. Esnekliği çok azdır ve neme karşı dayanıklıdır. Onun için banyo ve mutfak tekstilinde de sıklıkla kullanılır.

İpek Kumaş Özellikleri

Kumaş çeşitleri arasında en fazla estetiğe sahip olan ipek kumaş diğerlerine göre pahalı bir kumaştır. Estetiğin yanında bakımı da zor olan ipek en sağlıklı kumaştır. Yüzeyi kaygan olan ipek çok parlak bir görünüme de sahiptir. Oldukça yumuşak, hafif ve esnek bir yapıya sahiptir. Yaz aylarında serin tutan ipek kış aylarında da sıcak tutma özelliğine sahiptir. Yıkandığı zaman hızlı kurur ve nemi emici özelliğe sahiptir. Esnek ve bakımları düzenli yapılması durumunda uzun ömürlü bir kumaştır. Ayrıca çok kolay kirlenen bir kumaştır.

Yün Kumaş Özellikleri

Koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlardan elde edilen yünler ile üretilen yünlü kumaşlar yünün kalitesine göre farklılık gösterebilir. Fakat genel olarak yünlü kumaştan yapılan kıyafetler her mevsim giyilebilir. Oldukça hafif olan yünlü kumaş çok sağlıklı ve vücuda hafa girmesini sağlatan bir kumaş çeşididir. Ateşe karşı çok dayanıklı ve nemi içine hapseden bir yapıya sahiptir. Kırışıklığa karşı dayanıklı ve kolayca şekil verilen bir kumaştır. Güvelemeye ve güneş ışınlarına karşı çok hassastır. Neme karşı da dayanıklı değildir. Ütü yapılırken dikkat edilmelidir.

Polyester Kumaş Özellikleri

Polyester kumaş ipeğe benzer bir yapıya sahiptir. Bu kumaş türü ipeğe göre daha ucuzdur. Polyester kumaş kaygan, parlak ve sağlam bir yüzeye sahiptir. Kırışıklılara karşı dayanıklı olan polyester fazla ütü gerektirmez ve bakımları çok kolaydır. Rengi güneş ışıklarına ve yıkamaya karşı dayanıklı olan kumaş oldukça yumuşaktır ve daha hızlı kurur. Polyester doğal olmayan bir kumaştır ve fabrika üretimi ile elde edilir. Fiyatının uygun olmasından dolayı fazla tercih edilen bir kumaştır.

kumaş çeşitleri ve özellikleri
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.