Maske Yapımında Kullanılan Kumaşlar

07-09-2021 12:23
Maske Yapımında Kullanılan Kumaşlar

Maske Yapımında Kullanılan Kumaşlar Nelerdir?

Dünya genelinde yaşanan pandemiden dolayı insanlar günlük hayatlarının önemli bir bölümünde maske kullanmak zorunda kalmıştır. İnsandan insana bulaşan virüslerden maske kullanılarak korunabiliyorsunuz. İnsanların kalabalık olduğu yerlerde maske kullanmak artık zorunlu hale gelmiştir. Hayatın bir parçası haline gelen maske yapımında hangi kumaşlar kullanılıyor? İnsanlar genellikle bunu merak ediyor.

Covid-19 salgını nedeniyle bez kumaş maskeler kullanılmaya başlanmıştır. Maskeler yapımlarına ve kullanım amaçlarına göre çeşitlere ayrılıyor. Her çeşit için farklı kumaş türleri kullanılabiliyor. Virüse karşı koruma sağlaması için %100 pamuk dokumalı poplin kumaşlar en ideal kumaş türü olarak gösteriliyor.

Maske Yapımında Kullanılacak Malzemeler

Koronavirüs pandemisine karşı korunabilmek için insanların ağız ve burunlarını çeşitli maske türleri ile kapatması gerekiyor. Birçok araştırma ile en iyi koruma sağlayan maske malzemeleri belirleniyor. Maske yapımında kullanılacak malzemeler, mikroskobik parçacıkların filtrelenmesinde başarılı olmalıdır. Evde maske yapımında, pijama, yastık kılıfı, kahve filtre kumaşları kullanılabileceği belirtiliyor. Şal türü ürünlerin dokumaları gevşek olduğu için fazla önerilmiyor.

Maske Yapımında Kullanılan Kumaşların Özellikleri

Maske çeşitlerinin tamamı insan sağlığını korumak için tasarlanmaktadır. Doğru kumaş ürünlerini seçebilmek için maske yapımında kullanılacak kumaşların özelliklerinin bilinmesi gerekiyor.

Cerrahi maskelerde kullanılan dokusuz yüzey kumaşların özellikleri şunlardır;

  • Hava geçirgen özelliği vardır,
  • Bakterileri filtre edebiliyor,
  • Bariyer nitelikleri üstün,
  • Tek kullanımlık olarak üretilir,
  • Maliyeti düşüktür.

Günlük hayatta insanlar çok kullanımlı, dokuma ya da örme kumaş türlerinden yapılan maskeleri kullanabiliyor.

Evde Maske Yapımı

Evde maske yapımı için hangi malzemelerin seçileceğinin doğru bilinmesi gerekir. Seçilen kumaş malzemesi hem rahat nefes almanızı sağlayacak hem de dışarıdan gelen partikülleri tutabilecek özelliğe sahip olmalıdır. Evde maske yapımında kumaş tüylenmelerine dikkat edilmelidir. İyi koruma sağlaması için üç katlı olarak yapılır. Maskede hava filtresi kullanılacaksa, iki pamuklu kumaş arasına konularak kullanılmalıdır. Hava filtresinde oluşacak küçük lif döküntüleri önlenmiş olur.

Poplin Kumaş Maske Yapımı

Poplin kumaşlar %100 pamukludur ve sağlıklı kumaşlar arasında yer alır. Pamuklu kumaş maskelerin koruma oranı daha yüksektir. Poplin kumaş ile maske yapmak isteyenler, 18x22 cm ölçülerinde keserek işlemlere başlayabiliyor. Üç katlı olmasını isteyenler filtre amacıyla tülbent kumaşı kullanabiliyor. Kesilen poplin kumaş parçası ikiye katlanır ve arasına uygun ölçüde kesilen tülbent kumaşı yerleştirilir. Maske kenarları dikilir ve kenarlarına lastik takıldıktan ve ütülendikten sonra kullanılmaya başlanır.

Cerrahi Maske Kumaşları

Medikal ürünler olarak üretilen cerrahi maske yapımında kumaş türleri her katman için farklı seçiliyor. Cerrahi maskeler üç katmanlıdır. Dış katmanda, spunbond ya da thermo nonwoven kumaş kullanılır. Orta katmanda meltblown veya spunlaced kumaş, iç katmanda ise spunbond ya da thermo nonwoven polipropilen kumaşları kullanılır. Her katmanın filtreleme özelliği farklı olduğu için partikür geçişleri önlenir. İç katmanda, cilde tahriş etmemesi için yumuşak yapıya sahip sağlıklı kumaş ürünleri kullanılır.

En İyi Maske Kumaşı

Dünya genelinde salgın nedeniyle birçok alanda maske kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Her insan farklı maske türlerini kullanabiliyor. En iyi maske kumaşı ile ilgili yapılan araştırmalarda, pamuk, ipek ve şifon kumaşlarının kullanılması öneriliyor. Daha iyi koruma sağlanabilmesi için sık dokuma özelliğine sahip pamuk kumaşın, ipek, pazen ya da şifon ile kombine edilerek kullanılması koruma düzeyinin artmasını sağlıyor. Cerrahi maskelerde kullanılan hammadde, %100 dokusuz tela kumaşıdır ve hava geçirgenlik özelliğinden dolayı rahat nefes alınmasını sağlıyor. Maske seçimi ya da maske tasarımı yapacak olanlar bu kumaş ürünlerini kullanabilir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.